بررسی ارتباط بین خواسته‌های شغلی و کنترل شغلی با فرسودگی شغلی معلمان تربیت بدنی شهر مشهد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار دانشگاه شاهرود

2 دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت ورزش/دانشگاه شاهرود

چکیده

مقدمه و هدف: بررسی های متعدد نشان داده اند معلمان تربیت بدنی در معرض ابتلا به فرسودگی شغلی قرار دارند. برخی از عوامل زمینه ساز این عارضه در مدل کاراسک (1979) مطرح شده است. هدف از انجام تحقیق حاضر، شناسایی ارتباط بین خواسته های شغلی و کنترل شغلی با فرسودگی شغلی معلمان تربیت بدنی شهر مشهد بود.
روش شناسی: روش تحقیق توصیفی- همبستگی بود. بدین منظور 270 نفر (165زن و 105مرد) از بین 870 معلم تربیت بدنی به صورت تصادفی- طبقه ای انتخاب شده و پرسش نامه های فرسودگی شغلی مسلش (1981)، خواسته های شغلی و کنترل شغلی (بروورز و همکاران، 2011) در بین آنها توزیع شد. روایی پرسش نامه ها با استفاده از نظرات اساتید مدیریت ورزش تأیید شد و میزان پایایی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای پرسش نامه های مسلش، خواسته های شغلی و کنترل شغلی به ترتیب (63/0=α)، (64/0=α) و (61/0=α) تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام) تجزیه تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد ارتباط معناداری بین خواسته های شغلی (24/0=r) و کنترل شغلی (22/0-=r) با فرسودگی شغلی وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد خواسته های شغلی و کنترل شغلی 10% از تغییرات فرسودگی شغلی معلمان تربیت بدنی را تبیین می کنند.
بحث: براساس یافته های تحقیق می توان اظهار داشت که مدیران و مسئولان آموزشی بایستی زمینه ای برای کاهش خواسته های شغلی و افزایش کنترل شغلی معلمان تربیت بدنی فراهم نمایند تا فرسودگی شغلی آنها کاهش یافته و بتوانند وظایف تربیتی و آموزشی خود را به درستی انجام دهند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات