نیاز سنجی و علل مصرف مکمل های غذایی ورزشکاران رشته پرورش اندام و وزنه برداری استان اردبیل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه محقق اردبیلی.اردبیل.ایران

2 دانشگاه محقق اردبیلی

3 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و وروانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

10.22080/jsmb.2024.18862.3356

چکیده

پژوهش حاضر از نوع پژوهش توصیفی می‌باشد که به صورت پیمایشی انجام گرفت در این پژوهش از هر دو راهبرد کیفی و کمی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ورزشکاران پرورش اندام و وزنه برداری استان اردبیل میباشد که با استفاده از فرمول کوکران نمونه به تعدادد 385 نفر انتخاب شد. مصاحبه با استفاده از نمونه گیری هدفمند با مشارکت پاسخ دهندگان به تعداد 11نفر از بین قهرمانان مسابقات کشوری و بین المللی انتخاب گردیدند تا اشباع نظری حاصل شد. سپس با استفاده از نرم افزار MAXQDA12 داده‌ها کد گذاری شده و از کدها جهت پرسشنامه محقق ساخته، استفاده شد. یافته‌های این پژوهش نشان میدهد بیشترین مکمل‌های مصرفی ورزشکاران حاضر در تحقیق با اطمینان 95 درصد مکمل‌های پروتئین وی کنستانتره، پروتئین وی ایزوله،پروتئین کازئین،پروتئین سفیده تخم مرغ، پروتئین سویا سایتک، آمینو، آمینواسیدهای شاخه‌دار، جزو نیازهای ورزشکاران رشته پرورش اندام و وزنه برداری استان اردبیل بوده و بقیه مکمل‌های جدول جزو نیاز نمی‌باشند. با توجه به نتایج در فراوانی نیاز به مکمل کراتین در بین ورزشکاران پرورش اندام و وزنه برداری استان اردبیل تفاوت معنی داری وجود دارد و نیاز به مکمل کراتین در ورزشکاران وزنه برداری بیشتر از ورزشکاران بدنسازی می‌باشد (0.003=(P. در سایر مکمل‌ها تفاوت معنی داری در دو رشته مشاهده نگردید(05/0≥ (P. اطلاعات حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد جمع ریالی مکمل‌های غذایی مورد نیاز ورزشکاران 973.449.400ریال می‌باشد. مهم ترین علل مصرف مکمل‌های غذایی ورزشکاران حاضر در تحقیق از مصرف به ترتیب افزایش حجم عضله، افزایش قدرت عضلانی، ریکاوری عضلات، آنتی اکسیدان بودن، کاهش خستگی، چربی‌ سوزی می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات