تاثیر تمرینات ورزش مغزی بر توانایی های شناختی سالمندان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران

2 گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

3 گروه رفتار حرکتی، دانشگاه شهید رجایی، تهران، ایران

4 گروه روانشناسی، دانشکده‌ی علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

5 دانشجوی دکتری روانشناسی دانشگاه رازی

10.22080/jsmb.2024.17232.3215

چکیده

مقدمه و هدف: اختلالات شناختی از جمله مشکلات شایع دوران سالمندی هستند که طیف بسیار وسیعی از اختلالات دوران سالمندی را به خود اختصاص داده اند و توجه به آن می تواند بهزیستی در دوران سالمندی را به همراه داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات ورزش مغزی بر توانایی‌های شناختی سالمندان بود.
روش شناسی: این پژوهش از نوع مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه کنترل بود. جامعه‌ی آماری این پژوهش شامل تمامی افراد سالمند غیر فعال ساکن در شهر کرمانشاه بود. روش نمونه گیری پژوهش از نوع نمونه گیری در دسترس بود. به این منظور، با توجه به معیارهای ورود و خروج، 30 سالمند با میانگین سنی 36/65 سال انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره قرار گرفتند. گروه آزمایشی تمرینات ورزش مغزی را که به صورت اختصاصی جهت بهبود توانایی شناختی طراحی شده اند را به مدت 8 جلسۀ 30 دقیقه ای اجرا کردند. به منظور سنجش توانایی شناختی شرکت کنندگان در پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه توانایی شناختی(نجاتی، 1392) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس یک راهه استفاده شد.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که با کنترل نمره پیش آزمون، بین نمرات توانایی شناختی دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد و نمرات گروه آزمایش به طور معناداری در توانایی‌های شناختی بهبود پیدا کرد((P<0/05.
نتیجه گیری: یافته های این پژوهش مؤید تاثیر مثبت تمرینات ورزش مغزی بر عوامل شناختی در سالمندان است. ورزش مغزی احتمالا از طریق دو مکانیزم تاثیرات خود را میگذارد. نخست از طریق تاثیری مشابه تمرینات بدنی و دوم از طریق تاثیر مستقیم بر مغز که موجب سازماندهی مجدد عصبی می شود.

کلیدواژه‌ها