تاثیر پویایی محیطی بر توجه انتخابی و لذت فعالیت بدنی کودکان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه رفتارحرکتی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

2 گروه رفتارحرکتی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 گروه رفتار حرکتی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

زمینه و هدف: فراهم‌سازهای محیطی به عنوان یک عامل تحریک‌کننده برای استفاده بیشتر از فرصت‌ها مطرح هستند و باعث گسترش تغییرات رشدی می‌شوند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر پویایی محیطی بر توجه انتخابی و لذت فعالیت بدنی کودکان بود.

روش شناسی: تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش و پس آزمون بود. شرکت کنندگان پژوهش کودکان 10-7 ساله تبریز بودند که 30 نفر با روش نمونه‌گیری هدفمند در دو گروه فعال در مدرسه طبیعت (فضای باز) و کلاس بدمینتون (فضای سرپوشیده) تخصیص داده شدند. در ابتدا هر دو گروه به عنوان پیش آزمون، آزمون بوناردل را برای سنجش توجه انتخابی و پرسشنامه لذت فعالیت بدنی کودکان را تکمیل کردند. بعد از فعالیت 24 جلسه 2ساعته به روش‌های ذکر شده،  پس آزمون در هر دو گروه انجام شد. داده‌ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس دو طرفه مرکب، آزمون لون و نرم افزار spss22 در سطح معناداری 05/0 مورد تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که فعالیت در فضای باز، بر توجه انتخابی و لذت فعالیت بدنی تأثیر مثبت و معنادار بیشتری نسبت به فعالیت در کلاس بدمینتون داشت، بطوری‌که در گروه فعال در فضای باز، 63% از تغییرات توجه انتخابی و 92% از تغییرات لذت فعالیت بدنی مربوط به متغیرهای مستقل بود، درحالی‌که در گروه فعال در کلاس بدمینتون، 35% از تغییرات توجه انتخابی و 31% از تغییرات لذت فعالیت بدنی مربوط به متغیرهای مستقل آن‌ها بود.

نتیجه گیری: براساس نظریه بوم شناختی تاثیرات متفاوت مشاهده شده بر ویژگی‌های شناختی و ذهنی را می‌توان به شرایط فراهم‌سازی محیطی نسبت داد. محیط طبیعی، محیطی غنی از محرک‌هاست که بر رشد تأثیر چشمگیری دارد. بنابراین بهتر است تجربه بیشتری از بازی در فضای طبیعی برای کودکان فراهم کرد.

کلیدواژه‌ها